Diós linzertésztára fahéjas meggytölteléket töltünk, melyet rácsos mintázatú linzertészta követ, végül meggylekvárral zárjuk. Szélét pörkölt mandula szeletekkel szórjuk meg.
Linzertésztához: 100 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 210 g vaj, 320 g liszt, 50 g dió, 1 tojássárgája, csipetnyi fahéj
Piskótához: 2 db tojás, 40 g kristálycukor, 50 g liszt, 5 g olvasztott vaj
Meggytöltelékhez: 850 g friss meggy, 1 citrom héja, 64 g vaníliás pudingpor, csipetnyi fahéj, 100-120 g cukor, 80 g finomra darált mandula
Összeállításhoz: 120 g feketeribizlilekvár, 50 g szeletelt mandula
A piskótához a tojásfehérjét felverjük a cukor 2/3 részével, a sárgáját pedig a maradék cukorral. A kikevert sárgájához adjuk a tojáshabot és óvatosan átkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a felolvasztott vajat is hozzátesszük. Egy sütőpapírra kb. 22 cm átmérőjű kör alakba elkenjük a tésztát (segítségként a sütőpapír hátoldalára filccel rajzolhatunk egy ilyen méretű kört), majd 180 fokon arany barnára sütjük.
A linzertésztához a hozzávalókat összedolgozzuk, a vaj hideg legyen, hogy morzsolni tudjuk. Fóliába csomagolva kb. 20 perce hűtőbe tesszük pihentetni. Ez idő alatt a töltelékhez a meggyet kimagozzuk, a levét lecsepegtetjük, a cukrot a pudingporral, a fahéjjal és a mandulával elkeverjük, majd a meggyhez adjuk és összefőzzük.
A linzertésztát a hűtőből kivéve kinyújtjuk, majd a kivajazott és kilisztezett sütőformát kibéleljük vele úgy, hogy pereme is legyen. Ráhelyezzük a kisebb méretű piskótalapot, szükség esetén kicsit levágunk a széléből, majd rátöltjük a meggytölteléket és 200 fokon 55 percig (légkeveréses sütővel 190 fokon 45-50 percig) sütjük. A sütőből kivett tortát pihentetjük, majd a tetejét megkenjük lekvárral és a szélére szórjuk a szeletelt mandulát.
2018. 07. 23.