Sokunk kedvence a Dobostorta! Kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található. A Doboslap és a Doboskrém közel egyenlő vastagságú. A Dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített Dobostető alkotja. Most megosztjuk veletek a Szamos receptjét.
Hozzávalók 16 szelethez:
Tészta:
180 g tojássárgája
90 g cukor
270 g tojásfehérje
90 g cukor
180 g liszt
50 g olvasztott vaj
Krém:
200 g egész tojás
200 g cukor
230 g vaj
270 g étcsokoládé
20 g vaníliás cukor
Díszítés:
50 g dió (panír)
130 g cukor (tető)
A doboslapok készítése: a tojássárgákat 90 g cukorral, majd a tojás-fehérjéket a másik 90 g cukorral habbá verjük, a kettőt óvatosan elkeverjük, olvasztott vajat adunk hozzá, majd a lisztet is hozzákeverjük. Ebből teflonpapíron doboslapokat készítünk, és 180 C-on kisütjük őket.
A töltelék készítése: a tojásokat a cukorral vízgőzön állandó keverés mellett 40-50 C-ig felmelegítjük, majd hűlésig habosra verjük, ekkor kerül bele a vaníliás cukor. Közben a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, végül a csokoládés vajkrémhez hozzákeverjük a tojáshabot.
A doboslapok közül ötöt ezzel a krémmel töltünk meg, a tetejét is átkenjük krémmel, oldalát darált dióval panírozzuk. A hatodik lapra dobos karamell cukrot készítünk, és azzal borítjuk be a tortát, majd a dobostetők mentén felvágjuk.
2020. 03. 17.